Снігова королева (роман Джоан Вінжі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Снігова Королева
The Snow Queen
Жанрроман
Формароман
АвторДжоан Вінжі
Моваанглійська
Опублікованоквітень 1980
Країна США
ВидавництвоDial Press
ІлюстраторМайкл Велан
Художник обкладинкиЛео і Даян Діллон
Наступний твірКінець Світу
Нагороди

«Снігова королева» (англ. The Snow Queen) — науково-фантастичний роман американської письменниці Джоан Вінжі, виданий у 1980 році. У 1981 році отримав премії «Г'юго» та Локус. Роман відкриває однойменний цикл.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Роман є своєрідним рімейком однойменної казки Ганса Крістіана Андерсена. Дія роману відбувається на планеті Тіамат, на якій зміна пір року відбувається раз у 150 років. Зима добігає кінця. Снігова Королева — Арієнрод, яка править планетою, повинна поступитися місцем Королеві Літа, яку мають обрати, а саму її повинні кинути у океан. Не бажаючи загибелі, Арієнрод придумала план, для виконання якого заздалегідь імплантувала свої клітини-клони у декількох сурогатних матерів, які не підозрюють про це.

Вижив єдиний клон — Мун. За сюжетом, двадцятирічна дівчина, яка не підозрює про своє походження, намагується врятувати свого коханого — Спаркса, який потрапив під чари Снігової Королеви, яка зробила його своїм фаворитом. Її пригоди повторюють шлях Герди з казки Андерсена.

Роман відносять до жанру «жіночої фантастики». У ньому велика увага приділяється внутрішньому світу героїв[1].

Продовження

[ред. | ред. код]

Вперше роман було опубліковано у 1981 році. Для його обкладинки була використана робота Майкла Велана. На хвилі успіху було випущено два романи-продовження. Роман «World's End» («Кінець світу») був опублікований у 1984 році, у 1985 році номінувався на премію «Локус». Третій роман, «The Summer Queen» («Королева Літа»), вийшов у 1991 році та у 1992 році номінувався на премії «Г'юго» та «Локус». Крім того, у 2000 році був виданий роман-пріквел «Tangled Up in Blue» («Заплутана у блакиті»), дія якого йде паралельно роману «Снігова королева».

Нагороди та номінації

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Машина времени: Фантастика 1970-х годов : [арх. 19 вересня 2014] // Мир фантастики. — № 12 (76) декабрь 2009. — С. 128—133.

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Снігова королева [Архівовано 21 жовтня 2016 у Wayback Machine.] на сайті «Лаборатория Фантастики»
  • The Snow Queen в Internet Speculative Fiction Database (англ.)(англ.)
  • Карацупа В. Снігова Королева. Джоан Віндж. Анонси. Архів фантастики. Архів оригіналу за 31 березня 2012. Процитовано 18 травня 2009.